Videomarketing ideeën voor kleine bedrijven..

Of het nu op sociale media, in een advertentie of op je website is, video is een ongelooflijk krachtig hulpmiddel. Leer met deze snelle tips hoe je de kracht van videomarketing voor je kleine bedrijf kunt benutten.

#1. Ken je publiek

Net als bij elke andere vorm van marketing, moet je, voordat je daadwerkelijk begint met het maken van video-inhoud, echt weten met wie je praat en waar je met ze praat. Dit bepaalt hoe je jezelf presenteert.

Als je bijvoorbeeld een Instagram-verhaal maakt dat is gericht op thuisblijvende moeders, zou je heel anders met ze praten dan wanneer je een YouTube-video zou maken die gericht is op lokale autoreparatiewerkplaatsen.

Ten eerste worden Instagramverhalen meestal verticaal opgenomen en kort en krachtig gemaakt. YouTube-video’s kunnen veel langer zijn en zijn meestal horizontaal kort.

Dit zijn twee totaal verschillende berichten en twee totaal verschillende markten. Het definiëren hiervan is essentieel om te bepalen wat voor soort inhoud je maakt.

Bonustip: Praten tegen de camera kan vaak ongemakkelijk aanvoelen, wat op zijn beurt je video’s ongemakkelijk kan maken. Doe in plaats daarvan alsof je meet een klant praat. Je video zal meer gemoedelijk en natuurlijker zijn, en je zult je meer op je gemak voelen.

#2. Maak regelmatig video-inhoud

Om het meeste uit videomarketing te halen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je regelmatig nieuwe video-inhoud publiceert – een of zelfs twee keer per week is een goed doel om op te schieten.

Hoe meer inhoud je publiceert, hoe groter de kans dat mensen deze zien, ermee resoneren en de specifieke informatie vinden die aan hun behoeften voldoet.

Er zijn verschillende soorten video’s die je kunt maken. Enkele van de gemakkelijkste zijn tips en trucs, of video’s waarin wordt uitgelegd hoe je bedrijf functioneert en wat je doet.

Mensen die online naar bedrijven zoeken, zullen vragen hebben. Dat is waarom ze je in de eerste plaats online onderzoeken. Ze willen weten wat ze kunnen verwachten als ze de telefoon pakken om je te bellen of een afspraak in te plannen.

Als je die verwachtingen kunt formuleren (d.w.z. “we gaan zitten en praten, en ik zal je een gratis offerte bezorgen”), help je de angst voor het onbekende weg te nemen die kan voorkomen dat iemand je belt of een afspraak plant.

Hoe meer video’s je kunt maken die de sluier oplichten en mensen een voorproefje geven van wat ze kunnen verwachten, hoe beter.

Het is ook slim om video’s te maken die antwoord geven op veelvoorkomende vragen van je klanten. Als je bijvoorbeeld een dakdekker bent, wat zijn dan de verschillende soorten gordelroos waar je klanten naar moeten kijken? Hebben shingle-kleuren invloed op iets anders dan hoe het dak eruitziet?

Denk na over de vragen die je het vaakst van je klanten hoort, en beantwoord die om te beginnen. Je zult waarschijnlijk meer vragen krijgen in de reacties die je kunt gebruiken om in de toekomst nieuwe video’s te maken.

Bonustip: Als je wacht tot het tijd is om je video op te nemen om erachter te komen wat het onderwerp zal zijn, zal je niet veel succes hebben. Houd een notitieboekje bij waar je ideeën voor toekomstige video’s kunt noteren zodra je ze krijgt.

#3. Hou het simpel

Je hoeft niet per se een professionele videograaf in te huren of luxe apparatuur aan te schaffen om video’s voor je bedrijf te maken.

Je kunt je video opnemen met basisapparatuur, zoals een webcam of een smartphone. Het hoeft niets geks of ingewikkelds te zijn.

Er zijn veel dingen die je kunt doen om betere video’s te maken met je smartphone. Het draait allemaal om de juiste belichting en achtergrond.

Naarmate je bedrijf groeit en je video’s meer weergaven krijgen, kan je erover nadenken om ze een beetje meer gepolijst te maken door ze te laten opnemen of bewerken door een videoprofessional.

Verder advies nodig? Vraag NOMAXX.

#4. Laat je video verder gaan

Als je eenmaal video-inhoud hebt, kan je deze voor zoveel verschillende dingen en op zoveel verschillende plaatsen gebruiken.

Het opnemen van je video op je website is een geweldige manier om je site organisch te laten ranken in de SERP (pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines). Bovendien hebben pagina’s met video te neiging om beter te converteren en hebben ze betere bouncepercentages.

Video is ook een krachtig hulpmiddel voor je verkoopteam. Wanneer je verkoopteam vragen krijgt of verwachtingen wil stellen, kunnen zij je video naar je klanten sturen.

YouTube is ook een geweldige plek om je video’s te publiceren. Het is de op één na grootste zoekmachine achter Google, en met een beetje YouTube SEO kan je ervoor zorgen dat je video’s snel organisch ranken. Bovendien wordt YouTube onderbenut door veel kleine bedrijven.

#5. Maak groenblijvende video-inhoud

Evergreen content is content die je keer op keer kunt gebruiken. Het kan een video zijn die je herhaaldelijk gebruikt, maar het kan ook intro’s en outro ’s bevatten die je in al je video’s gooit om ze consistent te houden met je merk.

Een professionele hulp bij het ontwerpen van intro’s en outro ’s die je op al je video’s kunt gebruiken, is een geweldige manier om ze professioneler te laten lijken zonder dat je veel geld hoeft uit te geven.

Als je besluit je video door een professional te laten opnemen, kan je deze keer op keer gebruiken om het meeste uit je investering te halen. Je kunt de hele video herhaaldelijk gebruiken, of je kunt verschillende clips uitsnijden om op sociale media te plaatsen of voor andere marketinginspanningen te gebruiken.

Nog meer tips?

Ons team zit vol ideeën en inspiratie, welke ze met heel veel plezier willen inzetten om jouw webshop/site een stabiele groei te geven. Profiteer ook van onze expertise. Stuur ons gerust een berichtje voor een digitaal kopje koffie!

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Meer blogs

Bedrijfsgegevens

Amber Bakker

Communicatiespecisliast

Ik ben Amber Bakker, communicatiespecialist bij NOMAXX.

Gespecialiseerd in het ontwikkelen van de brandstory van bedrijven, maar ook het schrijven
en redigeren van webteksten en blogs.

Skills
Merkverhaal
Copywriting
Redigeren