Succesvolle ondernemers kennen het verschil tussen stress en druk.

Als ondernemer doe je er goed aan onderscheid te maken tussen stress en druk. Je kunt druk aan, maar gestrest zijn leidt tot een burn-out.

“Ik heb meer dan 9000 schoten gemist in mijn carrière. Ik heb bijna 300 wedstrijden verloren. 26 keer werd ik vertrouwd om het winnende schot te nemen en miste. Ik heb keer op keer gefaald in mijn leven. En daarom slaag ik.” – Micheal Jordan.

Het grote spel.

Denk aan geweldige atleten op grote momenten. Michael Jordan, Tiger Woods, Tom Brady. Ze zijn koppeling – onder druk.

In de laatste seconden van een grote wedstrijd praten we er niet over dat de speler de stress aankan of gestrest raakt.

We hebben het erover dat ze de druk aankunnen. Geweldig onder druk.

Er wordt gezegd dat het om The Master-golftoernooi te winnen, de sleutel niet echt bekwaam spel is. Het is in staat zijn om de druk van het moment aan te kunnen.

Master-kampioenen raken niet gestrest. We weten wat stress is bij golf. Het is wanneer je driver om een boom gewikkeld raakt of je putter in het midden van een vijver belandt. Je verliest het.

Wat is het verschil tussen stress en druk?

Vaak maken we geen onderscheid tussen stress en druk. We gebruiken ‘ze is gestrest’ of ‘ze staat onder veel druk’ op vrijwel dezelfde manier. Maar als ondernemer moet je het verschil weten.

Druk is iets van buitenaf. Je hebt geen druk, je voelt het vanuit een situatie. Het is de druk van het grote spel, niet de stress van het grote spel.

Stress daarentegen wordt intern gevoeld. Een gebogen stuk metaal dat op het punt staat te breken, heeft spanningsschade. Het werd veroorzaakt door druk van buitenaf, maar de interne toestand wordt gedefinieerd als stress.

Dus hoe maak Michael Jordan dat laatste tweede schot? Hoe realiseert Tom Brady die comeback? Ze voelen de druk van de situatie – enorme druk.

Maar ze geven niet toe aan stress.

Dat is de verschilmaker.

Wees expliciet over aannames en wees voorbereid op fouten.

“Mislukking zou onze leraar moeten zijn, niet onze begrafenisondernemer. Falen is uitstel, geen nederlaag. Het is een tijdelijke omweg, geen doodlopende weg. Falen is iets dat we alleen kunnen vermijden door niets te zeggen, niets te doen en niets te zijn.” – Denis Waitley.

Houd als ondernemer rekening met angst.

Angst en stress zijn nauw met elkaar verbonden. Angst is: een gevoel van zorg, nervositeit of onbehangen, meestal over een op handen zijnde gebeurtenis of iets met een onzekere uitkomst.

Angst is een innerlijke zorg – een gevoel van stress – dat ontstaat omdat je bang bent voor onzekerheid in de toekomst.

Dit brengt ons bij een belangrijk punt met betrekking tot de marketingbenadering van een start-up.

In marketing hebben we het over het maken van expliciete aannames. Dit betekent dat je aannames doet over wat het beste zou kunnen werken – zonder twijfel of verwarring over de realiteit dat je uitgaat van aannames.

Met andere woorden, je plant voor het onbekende. Je erkent vanaf het begin dat je fouten zult maken, dat sommige pogingen zullen mislukken.

In deze erkenning komt de kracht om de druk te beheersen en stress te vermijden. Wanneer je vanaf het begin erkent dat je fouten zult maken – en beter nog beseft dat die fouten de basis zijn voor verbetering – neem je de onzekerheid weg die angst veroorzaakt.

Je begrjipt onder welke druk je staat en laat je er niet door gestrest raken.

Om geweldig te zijn onder druk, mag je niet bang zijn om te falen. Omdat die angst de angst creëert die leidt tot het falen waar je bang voor bent.

Om een succesvolle ondernemer te zijn, moet je die cirkel doorbreken.

“Ik heb niet gefaald. Ik heb zojuist 10.000 manieren gevonden die niet werken.” – Thomas A. Edison.

Praktisch risico en vasthouden aan het spelplan.

“Succes is struikelen van mislukking naar mislukking zonder verlies van enthousiasme.” – Winston Churchill

In Super Bowl 51 liepen de New England Patriots in de eerste helft hopeloos achter. Ze werden geconfronteerd met het grootste tekort in de geschiedenis van het spel.

Je zou verwachten dat ze uit wanhoop handelen. Om te breken met hun spelplan en te gaan voor grote spelen.

Maar coach Bill Belichick, Tom Brady en zijn bedrijf raakten niet in paniek. Ze bleven bij hun spelplan en maakten een gestage comeback voor de overwinning.

In de Masters van 2017 strompelde Sergio Garcia vroeg in de laatste negen en zag hij een tweetakt voorsprong veranderen in een tweetakttekort. Maar hij raakte niet in paniek, begon geen wilde risico’s te nemen. Hij bleef spelen met hetzelfde tempo en gedrag. Tegen het einde had hij zelfs de zaken op orde en won hij de eerste playoff-hole.

Als we naar deze wedstrijden kijken, voelen we angst voor de spelers. We verwonderen ons erover hoe ze kalm blijven en gewoon doorgaan met hun werk – terwijl we in paniek raken door alleen maar naar ze te kijken!

Hun kalmte onder druk is het teken van een professional. Die professionele rust leidt tot een ander belangrijk bedrijfskenmerk: vasthouden aan het plan en praktische risico’s nemen.

“Neem berekende risico’s. Dat is heel wat anders dan overhaast zijn.” – Generaal George Patton.

Succesvol ondernemen bereik je niet met de Weesgegroetjespas. Je kunt niet consistent presteren onder druk als die druk je verplettert.

Je kunt stress in het bedrijfsleven vermijden door praktische risico’s te nemen. Nogmaals, je gaat uit van expliciete aannames, voorbereid op het onbekende. Maar dat betekent niet dat je jezelf in de afgrond stort. Het betekent dat je een plan hebt zodat je risico’s kunt nemen, kunt leren van mislukkingen en je inspanningen kunt aanpassen zodat je toch je uiteindelijke doel kunt bereiken.

“Snel testen, snel falen, snel aanpassen.” – Tom Peters

Falen, winnen.

Je zult falen in het bedrijfsleven. Je zult falen in sport. Je kunt alleen winnen als je bereid bent te verliezen.

Concurrentie en drive om te winnen zetten je onder druk. Maar deze druk is een goede zaak. Het is wat ons drijft om te slagen.

In ons werkende leven is stress meestal niet het directe gevolg van het missen van een vergadering of het mislukken van een verkoop. We benadrukken wanneer we van tevoren een verhaal over mislukking creëren. Zelfs als het ergste gebeurt, realiseren we ons dat het niet zo erg is als we dachten dat het zou zijn. We pakken onszelf op en rijden verder.

Laat druk geen stress worden. Internaliseer angst niet in angst. Het plaatst je in een cyclus waarin je faalt omdat je bang bent om te falen.

“Geen mens is ooit interessant geworden door niet te falen. Hoe meer je faalt en herstelt en verbetert, hoe beter je bent als persoon. Ooit iemand ontmoet die altijd alles voor hen heeft laten werken zonder enige moeite? Ze hebben meestal de diepte van een plas. Of ze bestaan niet.” – Chris Hardwick.

Ondernemen is een strijd. Een uitdaging. Je moet risico’s nemen, je moet onder druk werken.

Het is verdomd moeilijk.

Daarom is het zo geweldig om met je leven te doen.

Nog meer tips?

Ons team zit vol ideeën en inspiratie, welke ze met heel veel plezier willen inzetten om jouw webshop/site een stabiele groei te geven. Profiteer ook van onze expertise. Stuur ons gerust een berichtje voor een digitaal kopje koffie!

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief algemeen
Meer blogs
Scan de code